Fakta om fiske i øvre Valnesfjord
(Foto: Lars Magnus Kvamme)

 

(Skrevet av Anders Bergkvist)
I sør går grensen rett over dalen ved Tverelv - Jordbrufjellet. Laget har et samarbeid med Statsskog når det gjelder fiskekultivering. I området finnes det mange små og litt større vann. Det finnes fisk i omtrent alle vannene og det er ørreten som dominerer, men enkelte av vannene har også god bestand av røye.

 Vinterfiske: Du kan ha et godt isfiske allerede på den første isen. For sikker ferdsel bør isen ha en tykkelse på minimum 10 cm. Vær forsiktig ved inn- og utløp. Pilkestang med ørretskei, 15-30 cm nylon og en enkeltkrok med maggot eller mark er standardutstyr. Alternativ bruk av mormyska eller balansepilk kan noen ganger være en vinner for å få storfisken til å bite. Gode vann er Halsvatnet og Sætervatnet. Mange vann er lett tilgjengelige da disse ligger i tilknytning til skiløypenettet. Isfisket pågår normalt til i midten/slutten av april.

 Sommerfiske: Når isen går i mai er det på tide å finne frem spinn/haspel- eller fluestanga. Erfaringsmessig  er det de store fiskene som er mest aktive i den første perioden. Når vanntemperaturen stiger og klekkingen av insekter i vannene intensiveres, blir det større aktivitet hos de mindre fiskene Haspel-/spinnfiske med liten spinner/sluk eller dubb med 150-300 cm nylon og krok med mark eller en flue, er aktuelt utstyr for de aller fleste.

 Mange vann er også godt egnet for fluefiske med tørrflue eller liten nymfe/streamer. Sommerstid kan du få fin fisk i mange vann. Hømmervatnet, Nordskarvatnet og flere vann på Domåkerfjellet (Holfjellet på folkemunne) er fine fiskevann på denne tiden av året. I tillegg kan flere av de bittesmå vannene ha fin fisk.

Beste fisketid på sommeren er normalt kveld og tidlig morgen, samt i forbindelse med større insektsklekkinger. Også sommerstid er tilgjengeligheten god til mange vann og vassdrag. Eks. klopplagt sti til gapahuk ved Hømmervatnet og tursti fra Valnesfjord Helsesportssenter langs Storelva med fiskeplasser for rullestolbrukere .

Fiskekort: Det er lov å fiske i alle vannene unntatt Fridalsvannet. Felles fiskekort for vannene kan kjøpes gjennom app som heter perfish.