Om Valnesfjord Helsesportssenter

Valnesfjord Helsesportssenter – en faglig spydspiss
Valnesfjord Helsesportssenter er en privat, non-profitt og ideel stiftelse som har levert tjenester innen spesialisert habilitering og rehabilitering helt siden 1982. Vi er en faglig spydspiss for tverrfaglig rehabilitering på spesialisthelsetjeneste-nivå. Våre 100 ansatte gir spesialisert medisinsk rehabilitering til nærmere 900 pasienter hvert år. Våre avtaler med Helse Nord RHF omfatter tilbud til barn, ungdom og voksne. Vi gir blant annet rehabiliteringstilbud innen nevrologi, hjerte- og lungesykdommer, kreft, revmatologi, muskel- og skjelettplager, sykelig overvekt, intensiv habilitering og arbeidsrettet rehabilitering.
I 2012 nådde vi vårt utviklingsmål og ble godkjent som nasjonalt kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser, med særlig fokus på aktivitet og deltagelse. Denne tjenesten omtales også som Aktiv Ung, hjemmeside www.aktivung.no. Vi ønsker på denne måten å være en pådriver når det gjelder utvikling av tilbud for barn og unge som har funksjonsnedsettelser, slik at likeverdighet i tilbud blir reelt. Kunnskap om muligheter, tilpasning og tilrettelegging av aktivitetsarenaer og aktivitetshjelpemidler må styrkes, modeller for samhandling må utprøves og øket kompetanse om effekter av tiltak må utvikles.
Et helhetlig menneskesyn – et helhetlig helsebegrep
Vårt tilbud ivaretar en helhetlig tilnærming til rehabiliteringsprosessen både fysisk, psykisk og sosialt. Vi legger særlig vekt på aktivitets- og deltakelses-aspektet som er av vesentlig betydning for alle menneskers fysiske, psykiske, mentale og sosiale utvikling. Vi erfarer at vårt tilbud er med på å sikre levekår og livskvalitet på svært mange av samfunnsarenaene tilsvarende det funksjonsfriske har.
Vi vektlegger betydningen av individets funksjonsevne og mulighetsperspektivet i rehabiliteringsprosesser, og har mindre fokus på selve diagnosen eller sykdommen og det denne medfører av redusert funksjonsevne. Erfaringer med å lykkes og egen følelse av mestring er «lett» å få til på mange av våre aktivitetsarenaer, og er avgjørende for videre motivasjon og engasjement.
Tilpasset fysisk aktivitet
Tilpasset fysisk aktivitet handler om aktivitet uavhengig av funksjonsnedsettelser, og er et viktig element i en rehabiliteringskjede. Læring av aktiviteter kan være et mål i seg selv, men samtidig vil behandlings- og helsegevinsten være positive bivirkninger av økt fysisk aktivitet.
Sentrale komponenter i våre rehabiliteringsopplegg er veiledning, stimulering, opplæring og motivering. Pasientene blir bevisstgjort de ressursene de selv har og hvordan aktivitetsgrensene kan eller må flyttes for å gi bedret livskvalitet. Det settes fokus på aktivitet knyttet opp mot å lære, erfare, mestre og på den måten bli motivert til et aktivt liv.
Natur og friluftsliv
Valnesfjord Helsesportssenter ligger i naturskjønne omgivelser i Fridalen i Fauske kommune. Vår beliggenhet ved inngangsporten til «Sjunkhatten nasjonalpark» gir rike muligheter for tur- og friluftsliv. Vi er opptatt av å formidle friluftsliv som et lavterskeltilbud med stort mangfold, og som rehabiliterings-institusjon er vi spesielt opptatt av å skape gode friluftsopplevelser – også for mennesker med funksjonsnedsettelser.
Hvorfor dyktige fagfolk velger Valnesfjord Helsesportssenter
- Helhetlig tilnærming til rehabilitering: Brukerfokusert og livsløpsfokusert
- Utstrakt bruk av friluftsliv og tilpasset fysisk aktivitet.
- Dekker hele det faglige spekteret innenfor rehabilitering (etter primær-rehabilitering).
- Tverrfaglig og prosessorientert arbeid med utgangspunkt i den enkelte pasients/brukers mål
- Bred faglig kompetansebase med legespesialister, sykepleiere, fysioterapeuter, rideterapeut, ergoterapeut, idrettspedagoger, spesialpedagoger, helsesekretærer, miljø-/helsefagarbeidere, aktivitører, klinisk ernæringsfysiolog, ernæringskonsulent, sosionom og arbeidskonsulent.
- Skaper trygge omgivelser og gode rammer for at pasientene skal ta i bruk sine muligheter og kapasiteter.
- Pasientene arbeider med egen læring og endring i fellesskap med andre.
- Pasientene utfordres til å se muligheter og åpne opp for endring i eget liv.
- Jobber med spennende utviklingsprosjekter for å få til god overføring til lokalt nivå.
- Samarbeider med regionale og nasjonale fag- og forskningsmiljøer.
- Utdanningsinstitusjon og praksisplass for en rekke utdanninger.
- Store muligheter for alle som er opptatt av forskning og faglig utvikling.
- Er etablert som Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser – aktivitet og deltakelse.
Det betales ikke egenandel ved opphold på VHSS.
Valnesfjord Helsesportssenter består av hovedinstitusjonen med 72 døgnplasser, samt pasienthotellet Seljeås med 20 rom.