Det er viktig å ha et godt og sunt kosthold. Mat bidrar med energi og næringsstoffer som kroppen trenger for å holde seg frisk, og da er det viktig med jevn tilførsel av variert og sunn mat. Kostråd skal være enkle å forstå og matvarene som anbefales skal være lett tilgjengelig. Det foreligger omfattende forskning bak Helsedirektoratets kostråd og ved å følge kostrådene kan du forebygge flere livsstilssykdommer. Rådene gir en oversiktlig beskrivelse til hva og hvor mye av ulike matvaregrupper en trenger for å få et variert og sunt kosthold.

Helsedirektoratets 12 kostråd

 1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
 2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
 3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
 4. Spis grove kornprodukter hver dag.
 5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
 6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
 7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
 8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
 9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
 10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
 11. Velg vann som tørstedrikk.
 12. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

  Se etter Nøkkelhullet når du handler.

Kostrådene egner seg for friske personer, voksne, unge, barn, gravide og ammende, eldre og personer med økt sykdomsrisiko, for eksempel overvektige eller de med høyt blodtrykk. Mengdene angitt i kostrådene tar utgangspunkt i matinntaket til en normalt fysisk aktiv voksen, og skal tilpasses den enkeltes behov for energi og andre spesielle forhold.

Lenke til Helsedirektoratets kostholdsråd